Een Slowaakse Staande op jacht in Engeland

Even voorstellen,

Guusje wacht rustig in de auto
Guusje wacht rustig in de auto

Wij, mijn vrouw Ria en ik, hebben vanaf 1980 Weimaraners die we houden als huishond maar ook als gebruikshond, m.a.w. er wordt ook met de honden gejaagd.
Dat we nu een Slowaak hebben is meer een idee van Ria geweest. Na een paar jaar zeuren over een Slowaakse Ruwharige Staande Hond ben ik overstag gegaan en hebben we Guusje, geboren op 18 mei 2010, opgehaald bij de kennel “van de Merlinhoeve” van Mariska en Yvonne te Dalerpeel. Op het moment van schrijven van dit artikel is Guusje 23 maanden.

Guusje is een zeer enthousiaste, leergierige, fanatieke Slowaakse Ruwharige Staande Hond die als pup naar mijn idee nog iets makkelijker en snelle leerde dan onze Weimaraners, en deze leerden al snel.

Het voordeel van de Slowaak is dat dit echt waterratten zijn, dit in tegenstelling van mijn toch nog steeds favoriete ras de Weimaraner die eerlijk gezegd water wat minder vinden. Deze Slowaakse Ruwharige Staande Hond zal nog moeten bewijzen of ze beter is in de jacht dan mijn Weimaraner.

Voorlopig ziet het er bij mij positief uit voor dit ras vooral omdat Guusje goed veldwerk laat zien en goed voorstaat op veerwild, wat ik zeer ambieer. Verder is haar karakter ook heel bijzonder, ze is aanhankelijk, onderdanig t.o.v. andere honden, energiek en heel grappig in haar doen en laten, het is net een clown. Onze Weimaraner Dyma leefde weer helemaal op toen we Guusje erbij namen. Negatieve kant van dit ras is dat ze (gelukkig niet in het veld) nogal vocaal kan zijn. M.a.w. ze laten hun blijdschap en vrolijkheid luid en duidelijk horen door met een hoog geblaf dit duidelijk te maken, wat bij mij wel eens pijn aan de oren doet.

In 2011 is Guusje ook Nederlands en Europees jeugdkampioen in show geworden, wat natuurlijk een prachtige prestatie is van haar. Als pup van 6 maanden ging Guusje al mee op de kraaienjacht, die ze toen ook al apporteerde. De KNJV onderdelen had ze heel snel door en veldwerk ging ook niet verkeerd. Naarmate ze ouder werd kwam de ondeugendheid meer naar boven en kreeg ze ook meer interesse voor katten en alles wat hard wegloopt (hazen en konijnen), dit probleem hebben we nog steeds.

Vorig jaar ben ik begonnen met het jeugdveldwerk. In dat voorjaar kon ze al aardig veld pakken en het voorstaan zat er ook al redelijk in dus heb ik in maart en april 2011 mijn eerste veldwerk met haar gedaan, helaas heeft ze daar geen kwalificatie kunnen behalen. In dat najaar heb ik weer ingeschreven en zag dat het weer iets beter ging, maar helaas niet voor wild gekomen dus geen kwalificatie.
Dit jaar, begin maart heb ik weer een jeugdveldwerk gelopen in Tilburg waar ze nu wel voorstond maar…. op een warme plek, helaas dus weer niets. Nu heb ik er nog twee te gaan, dus afwachten maar.

Ger in actie op de Moore

Op 13 maart ben ik met Jur Deckers een vriend van mij en tevens voorzitter van de SRSH i.o. op uitnodiging van Dario Martina naar Engeland gegaan om met Guusje en de twee Weimaraners van Jur bij Dario te mogen komen lopen (veldwerk) op de Moore in het gebied North Yorkshire. Het unieke van deze locatie is dat daar de fazant zit,

Fazant is geschoten

maar nog mooier is dat daar ook de Grouse leeft, wat een moeilijke vogel is voor staande honden. We hebben daar 4 dagen met 6 jonge weimpies van 10 maanden en twee oudere Weimaraners van 9 jaar oud en een Slowaakje (Guusje) van 22 maanden oud een geweldige tijd gehad. Wat een mooi gebied.
Waar ik met mijn Weimaraner Dyma jaren over heb gedaan deed Guusje in de eerste ochtend al, voorstaan op de Grouse. Dit was voor mij een geweldige ervaring.

Guusje apporteert fazant

Zelfs twee maal heeft ze de eerste ochtend al gelijk voorgestaan, de eerste maal op één Grouse en de tweede maal zaten er zelfs twee roodkoppen waar ze misschien wel 1 minuut vast op voorstond om daarna op mijn commando “toe maar” de Grouse er uit te stoten. Toen deze wegvlogen ging er op 10 meter afstand ook een haas er vandoor waarop ik haar niet meer kon stoppen (de jeugd mag dat nog).

Guusje brengt fazant voor bij Ger

Nu is het daar zo groot en wijd dat je niet bang hoeft te zijn dat je hond een autoweg zal tegen komen, dus na een minuutje kwam Guusje met een hele lange tong weer terug, waarna ik haar toch heb beloond omdat ze snel terug is gekomen en natuurlijk om het schitterende punt wat ze had gescoord, en ik… ik was zo trots als een Pauw, want daar ga en doe je het voor.

Verder heeft Guusje in februari 2012 haar Cynophilia G&GB gehaald wat heel knap is voor een hondje van toen 21 maanden.

Met Waidmanns groet,

Ger Hagen